Home
Mjeku Musliman - Shpirti i shendoshë në trup të shendoshë
You Are Here: Home » Mjeksia Profetike (Page 2)

DOBITE MJEKESORE TE AGJERIMIT NE RAMAZAN DHE DALLIMI MES AGJERIMEVE TJERA (I)

Shumica e muslimanëve nuk agjërojnë duke shpresuar përfitimet shëndetësore, por  motiv i agjërimit të tyre është se ajo ka qenë e paracaktuar për ta në Kur'an nga ana e Allahut. Agjërimi në përgjithësi përdoret në mjekësi për arsye shëndetësore, duke përfshirë menaxhimin e peshës ,rregullimin e aparatit te tretjes dhe për uljen e lipideve(yndyrës). Ky agjërim dallon nga agjërimet tjera dhe dietat që bëhen p ...

Read more

A PRISHET AGJERIMI ME PRAKTIKIMIN E HIXHAMES?

Nxjerrja e gjakut me anë të hixhames! Dijetarët Islam në lidhje me daljen e gjakut nëpërmjet hixhames kanë dy mendime: Një grup prej tyre janë të mendimit se dalja e gjakut me anë të hixhames nuk e prish agjërimin; këtë mendim e kanë Hanefitë, Malikitë dhe Shafitë, këta janë argumentuar me hadithin e Ibnu Abasit se Profeti salallahu alejhi ue selem, ka bërë hixhame kur ka qenë agjërueshëm dhe me ihram" . Bu ...

Read more

A e prishë agjërimin dalja e gjakut nga hunda?

Nuk e prishë agjërimin dalja e gjakut nga hunda, edhe nëse është shumë,               sepse ajo nuk ndodhë me deshirë të njeriut. (Sheikh Ibn Uthejmini) Nëse gjaku arrinë barkun e njeriut, pa qëllim, nuk prishë agjërimin,                           sepse All-llahu subhanehu ue teala, thotë: “Allahu nuk e rëndon askënd mbi mundësitë që ai ka. Secili merr shpërblim për atë (të mirë) që ka fituar dhe (po kështu ...

Read more

A e prishë marrja erë e parfumit agjërimin ?

Parfumi është i lejuar në fillim të ditës dhe në mbarim të saj, pa marrë parasysh se a është parfumi në formë të avulltë apo i lëngët. Vetëm se duhet patur kujdes ngase nuk lejohet që parfumi në formë të avulltë të thithet me hundë për shkak se ai përmban disa pjesë të dukshme të cilat nëse i thithë me hundë, ato kalojnë brenda hundës e pastaj deri në lukth.                                         Pejgamber ...

Read more

Hixhami – hedhja e kupave gjatë agjërimit ?

Profeti alejhi selam ka hedhur kupa, edhe kur ka qenë agjërueshëm.               Megjithatë nëse ky veprim çon në dobësimin e personit, atëherë është i papëlqyeshëm.                                                                                                                       Thabit El Bunani ka pyetur Enesin, nëse e konsideronin të papëlqyeshme apo jo hedhjen e kupave në kohën e Profetit alejhi sela ...

Read more

Kush duhet dhe kur duhet ndërprerë agjërimin

Fillimisht mos kërkoni mendim profesional nga mjekët që nuk e njohin Islamin ose kanë besim të dobët, sespe mjekë të tillë për një tension të lartë apo për mundimet e para që paraqiten në fillim të agjërimit dhe që janë forme e adaptimit në Ramazan, ata të porositin menjëherë të mos agjërosh, ‘’mos agjëro , prej agjërimit e ke’’... etj. Të liruar nga agjërimi janë: udhëtarët, femrat gjatë menstruacioneve, n ...

Read more

Ramazani – Shqisat, trakti trëtës dhe efekti kancerogjen

Zorrët pushojnë, dhe helmet qe arrijnë përmes zorrëve në melçi, prej aty në gjak e pastaj në tru, tanimë në Ramazan kemi më pak ankthe, kemi më pak drepresion poashtu kemi detoksifikim. Andaj shqisat bëhet më vigjilente, dhe aromën e ndiejmë edhe nga larg. S’ka organ, s’ka qelizë dhe  s’ka proçes biokimik në të cilin nuk ndikon agjërimi. Ka ndikim në tretje, lukthi qetësohet, qelizat e dobësuara dhe të dëmt ...

Read more

Ramazani dhe ndikimi në mëlçi dhe hipotalamus

Laboratori qëndror  Melçia që kryen mbi 500 funksione pushon gjatë agjërimit 4 deri në 6 orë. Ky organ punon gjithë vitin pandërprerë dhe ja agjërimi i mundëson të pushoj. Ramazani e bën rregullimin e bioritmit te njeriu. Njeriu i ka afër 10 mijë qeliza që ndodhen në hipotalamus, qendër e cila ndodhet diku 3 cm pas syve,  këto e rregullojnë sisitemin tonë bioritmik (në saje të tyre i dijmë ditët, muajt, vit ...

Read more

Ramazani dhe truri

Muajin e Ramazanit lirohen disa substanca opioide nga truri: B enkefalina, B endorfina  që janë më të forta se morfiumi 20 herë. Gjë që në organizëm shkakton eufori, çiltërsi, ndalje te dhembjeve, kënaqësi shpirtërore dhe trupore. E të gjitha këto e lehtësojnë agjërimin edhe në ditë të gjata dhe të lodhshme. Agjërimi ndikon në induktimin e gjumit të thellë, që është e preferuar për moshat e shtyra të agjëro ...

Read more

Ramazani dhe elementi ”Mg” (Magnezi)

Elementi ''Mg'' gjatë agjërimit që në ditën e tretë arrin vlera të larta në organizëm, element i cili i tretë ateromat (pllakat yndyrore në enë gjaku)  të cilat janë si shkaktar të sëmundjeve cerebrovaskulare, poashtu sulmeve në zemer si infarkti, angina, etj. Rritja e ''Mg'' gjithashtu ka efekt antibakterial, duke  e rritë imunitetin. Mundëson hyrjen e natriumit dha kaliumit , në membranën qelizore duke ve ...

Read more

© Copyright MjekuMusliman 1435/2014, All Rights Reserved

error: Tё gjitha tё drejtat autoriale i takojnё faqes\' \\\\\'MjekuMusiman\\\\\'. Pёr mё shumё kontakto: dr.abdurrezak@hotmail.com
Scroll to top