Home
Mjeku Musliman - Shpirti i shendoshë në trup të shendoshë
You Are Here: Home » Mjeksia Moderne (Page 2)

Kush duhet dhe kur duhet ndërprerë agjërimin

Fillimisht mos kërkoni mendim profesional nga mjekët që nuk e njohin Islamin ose kanë besim të dobët, sespe mjekë të tillë për një tension të lartë apo për mundimet e para që paraqiten në fillim të agjërimit dhe që janë forme e adaptimit në Ramazan, ata të porositin menjëherë të mos agjërosh, ‘’mos agjëro , prej agjërimit e ke’’... etj. Të liruar nga agjërimi janë: udhëtarët, femrat gjatë menstruacioneve, n ...

Read more

Ramazani – Shqisat, trakti trëtës dhe efekti kancerogjen

Zorrët pushojnë, dhe helmet qe arrijnë përmes zorrëve në melçi, prej aty në gjak e pastaj në tru, tanimë në Ramazan kemi më pak ankthe, kemi më pak drepresion poashtu kemi detoksifikim. Andaj shqisat bëhet më vigjilente, dhe aromën e ndiejmë edhe nga larg. S’ka organ, s’ka qelizë dhe  s’ka proçes biokimik në të cilin nuk ndikon agjërimi. Ka ndikim në tretje, lukthi qetësohet, qelizat e dobësuara dhe të dëmt ...

Read more

Ramazani dhe ndikimi në mëlçi dhe hipotalamus

Laboratori qëndror  Melçia që kryen mbi 500 funksione pushon gjatë agjërimit 4 deri në 6 orë. Ky organ punon gjithë vitin pandërprerë dhe ja agjërimi i mundëson të pushoj. Ramazani e bën rregullimin e bioritmit te njeriu. Njeriu i ka afër 10 mijë qeliza që ndodhen në hipotalamus, qendër e cila ndodhet diku 3 cm pas syve,  këto e rregullojnë sisitemin tonë bioritmik (në saje të tyre i dijmë ditët, muajt, vit ...

Read more

Ramazani dhe truri

Muajin e Ramazanit lirohen disa substanca opioide nga truri: B enkefalina, B endorfina  që janë më të forta se morfiumi 20 herë. Gjë që në organizëm shkakton eufori, çiltërsi, ndalje te dhembjeve, kënaqësi shpirtërore dhe trupore. E të gjitha këto e lehtësojnë agjërimin edhe në ditë të gjata dhe të lodhshme. Agjërimi ndikon në induktimin e gjumit të thellë, që është e preferuar për moshat e shtyra të agjëro ...

Read more

Ramazani dhe elementi ”Mg” (Magnezi)

Elementi ''Mg'' gjatë agjërimit që në ditën e tretë arrin vlera të larta në organizëm, element i cili i tretë ateromat (pllakat yndyrore në enë gjaku)  të cilat janë si shkaktar të sëmundjeve cerebrovaskulare, poashtu sulmeve në zemer si infarkti, angina, etj. Rritja e ''Mg'' gjithashtu ka efekt antibakterial, duke  e rritë imunitetin. Mundëson hyrjen e natriumit dha kaliumit , në membranën qelizore duke ve ...

Read more

Ramazani dhe sheqeri në gjak

Dr Nouman, dr. Frumisan e shumë tjerë vërtetuan se agjërimi ka vlera të medha, ku e quajtën agjërimin edhe si operues pa brisk. Një pacient musliman erdhi me diabet, dhe e pyeti mjekun se a bën të agjëroj, Dr. Nouman nuk  i tha jo, por pas një studimi të gjatë, ai arriti këto rezultate mahnitese. Dr. Nouman nga SHBA bëri hulumtime në Marok, Francë, Telaviv te njerëzit e shëndoshë. Bëri analiza tre ditë para ...

Read more

Agjërimi të largon nga shprehitë e këqija?

A pini kafe? Pini duhan? Pini alkool? Çfarë ushqime pa vitamina dhe pa minerale po konsumoni? Keni vullnet të dobët apo të fuqishëm? Kush është bosi i trupit tënd? Shprehitë tua? Apo mendja juaj kontrollon apetitet tuaja? Kujtoja vetes se mishi i trupit tënd është memec dhe nuk mendon as nuk flet për ty. Vetëm me mendime pozitive mund të tejkalosh këto shprehi të këqija. Nëse dëshiron të ndjehesh i ri, i fo ...

Read more

Ramazani shton kujdesin ndaj rrezikut të kripës

E përdorë kripën në ushqime për shije shtesë? Pergjigja juaj eshte, Po. Por sa sasi e kripës është e mjaftueshme për trupin tonë? Pergjigja juaj me siguri është 'Nuk e di'. Kripa nuk është  ushqim! Andaj nuk duhet menduar se deri sa ka Natrium, apo Klor e gjëra të tilla, ejani tani ta marrim pa kontrollë. Kripa nuk ka vlera ushqimore. S’ka vitamina, s’ka minerale organike, s’ka asnjë lloj vlere ushqimore. P ...

Read more

A nuk është agjërimi zbulimi më i mirë i shekujve modern ?

Cili është zbulimi më i madh i këtij shekulli modern? Zbulimi i vezëve te dinouserëve në malet e Mongolisë, për të cilët shkencëtarët mendojnë se janë të vjetra 10,000,000  vjet më parë? Ora me kohë radioaktive me të cilën Prof. Lane nga Universiteti Tuft,  llogariti se mosha e tokës është 1,250,000,000 vite? Aeroplanët? Laserat? Televisioni? Radio? Kompjuterat? Telefonat? Automobilat? Zbulimi më i madh i k ...

Read more

Agjërimi racional mundëson ripërtrirje mentale

Servis i imanit dhe trupit tonë është Ramazani. Është gabim të mendohet se sa më gjatë që agjëron aq më mirë do kurohesh, kjo nuk është në përputhje me udhëzimet profetike, sepse në fund të Ramzanit jemi të urdhëruar në formë të prerë të nderpritet agjërimi dhe festohet fitër apo kurban Bajrami. Poashtu para se të agjërosh, hulumtimet shkencore tregojnë që duhet mundësuar trupit tënd që shume gradualisht të ...

Read more

© Copyright MjekuMusliman 1435/2014, All Rights Reserved

error: Tё gjitha tё drejtat autoriale i takojnё faqes\' \\\\\'MjekuMusiman\\\\\'. Pёr mё shumё kontakto: dr.abdurrezak@hotmail.com
Scroll to top