Home
Mjeku Musliman - Shpirti i shendoshë në trup të shendoshë
You Are Here: Home » Mjeksia Islame (Page 3)

A e prishë marrja erë e parfumit agjërimin ?

Parfumi është i lejuar në fillim të ditës dhe në mbarim të saj, pa marrë parasysh se a është parfumi në formë të avulltë apo i lëngët. Vetëm se duhet patur kujdes ngase nuk lejohet që parfumi në formë të avulltë të thithet me hundë për shkak se ai përmban disa pjesë të dukshme të cilat nëse i thithë me hundë, ato kalojnë brenda hundës e pastaj deri në lukth.                                         Pejgamber ...

Read more

Hixhami – hedhja e kupave gjatë agjërimit ?

Profeti alejhi selam ka hedhur kupa, edhe kur ka qenë agjërueshëm.               Megjithatë nëse ky veprim çon në dobësimin e personit, atëherë është i papëlqyeshëm.                                                                                                                       Thabit El Bunani ka pyetur Enesin, nëse e konsideronin të papëlqyeshme apo jo hedhjen e kupave në kohën e Profetit alejhi sela ...

Read more

Kush duhet dhe kur duhet ndërprerë agjërimin

Fillimisht mos kërkoni mendim profesional nga mjekët që nuk e njohin Islamin ose kanë besim të dobët, sespe mjekë të tillë për një tension të lartë apo për mundimet e para që paraqiten në fillim të agjërimit dhe që janë forme e adaptimit në Ramazan, ata të porositin menjëherë të mos agjërosh, ‘’mos agjëro , prej agjërimit e ke’’... etj. Të liruar nga agjërimi janë: udhëtarët, femrat gjatë menstruacioneve, n ...

Read more

Ramazani – Shqisat, trakti trëtës dhe efekti kancerogjen

Zorrët pushojnë, dhe helmet qe arrijnë përmes zorrëve në melçi, prej aty në gjak e pastaj në tru, tanimë në Ramazan kemi më pak ankthe, kemi më pak drepresion poashtu kemi detoksifikim. Andaj shqisat bëhet më vigjilente, dhe aromën e ndiejmë edhe nga larg. S’ka organ, s’ka qelizë dhe  s’ka proçes biokimik në të cilin nuk ndikon agjërimi. Ka ndikim në tretje, lukthi qetësohet, qelizat e dobësuara dhe të dëmt ...

Read more

Ramazani dhe ndikimi në mëlçi dhe hipotalamus

Laboratori qëndror  Melçia që kryen mbi 500 funksione pushon gjatë agjërimit 4 deri në 6 orë. Ky organ punon gjithë vitin pandërprerë dhe ja agjërimi i mundëson të pushoj. Ramazani e bën rregullimin e bioritmit te njeriu. Njeriu i ka afër 10 mijë qeliza që ndodhen në hipotalamus, qendër e cila ndodhet diku 3 cm pas syve,  këto e rregullojnë sisitemin tonë bioritmik (në saje të tyre i dijmë ditët, muajt, vit ...

Read more

Ramazani dhe truri

Muajin e Ramazanit lirohen disa substanca opioide nga truri: B enkefalina, B endorfina  që janë më të forta se morfiumi 20 herë. Gjë që në organizëm shkakton eufori, çiltërsi, ndalje te dhembjeve, kënaqësi shpirtërore dhe trupore. E të gjitha këto e lehtësojnë agjërimin edhe në ditë të gjata dhe të lodhshme. Agjërimi ndikon në induktimin e gjumit të thellë, që është e preferuar për moshat e shtyra të agjëro ...

Read more

Ramazani dhe elementi ”Mg” (Magnezi)

Elementi ''Mg'' gjatë agjërimit që në ditën e tretë arrin vlera të larta në organizëm, element i cili i tretë ateromat (pllakat yndyrore në enë gjaku)  të cilat janë si shkaktar të sëmundjeve cerebrovaskulare, poashtu sulmeve në zemer si infarkti, angina, etj. Rritja e ''Mg'' gjithashtu ka efekt antibakterial, duke  e rritë imunitetin. Mundëson hyrjen e natriumit dha kaliumit , në membranën qelizore duke ve ...

Read more

Ramazani dhe sheqeri në gjak

Dr Nouman, dr. Frumisan e shumë tjerë vërtetuan se agjërimi ka vlera të medha, ku e quajtën agjërimin edhe si operues pa brisk. Një pacient musliman erdhi me diabet, dhe e pyeti mjekun se a bën të agjëroj, Dr. Nouman nuk  i tha jo, por pas një studimi të gjatë, ai arriti këto rezultate mahnitese. Dr. Nouman nga SHBA bëri hulumtime në Marok, Francë, Telaviv te njerëzit e shëndoshë. Bëri analiza tre ditë para ...

Read more

Ramazani dhe sistemi kardiovaskular

Tre efektet madhore janë: Efekti anti-lipidemik Efekti anti-artitmik Efekti anti-hipertensiv Sëmundjet kardiovaskulare janë përgjegjëse për mbi 40 % të vdekjeve.  Kjo duhet të jetë alarm për ty! Ne shokohemi kur degjojmë se kanë vdekur në një aksident me aeroplan 200 veta, por harrojmë që me mijëra veta vdesin nga sëmundjet e zemrës për çdo ditë. Sëmundjet nga zemra dhe enët e gjakut, nuk janë vetëm epdidem ...

Read more

Agjërimi të largon nga shprehitë e këqija?

A pini kafe? Pini duhan? Pini alkool? Çfarë ushqime pa vitamina dhe pa minerale po konsumoni? Keni vullnet të dobët apo të fuqishëm? Kush është bosi i trupit tënd? Shprehitë tua? Apo mendja juaj kontrollon apetitet tuaja? Kujtoja vetes se mishi i trupit tënd është memec dhe nuk mendon as nuk flet për ty. Vetëm me mendime pozitive mund të tejkalosh këto shprehi të këqija. Nëse dëshiron të ndjehesh i ri, i fo ...

Read more

© Copyright MjekuMusliman 1435/2014, All Rights Reserved

error: Tё gjitha tё drejtat autoriale i takojnё faqes\' \\\\\'MjekuMusiman\\\\\'. Pёr mё shumё kontakto: dr.abdurrezak@hotmail.com
Scroll to top