Home
Mjeku Musliman - Shpirti i shendoshë në trup të shendoshë
You Are Here: Home » Mjeksia Islame (Page 2)

Fara e zezë (el-habbetu es-sevda)

Kjo është bimë e zakonshme e zezë e familjes së grunajave, kërcelli i së cilës rritet nga 40 deri 60 cm. Kjo bimë ka gjethe të ndara mirë dhe lule të kaltra. Nga ato dalin fara të zeza të vogla kënddrejta, të cilat njihen gjithashtu si farë e bekuar ose farë e zezë. Kjo bimë është përdorur para më shumë se dy mijë vjetëve. Ebu Hurejre, radijAllahu anhu, ka treguar se i Dërguari i Allahut, alejhi salatu we s ...

Read more

Fiqtë e thatë për diabetikët, kundër anemisë, për osteoporozë

Fiqtë e thatë janë meze e shijshme, por edhe e shëndetshme. Fiku i thatë është një burim i shkëlqyer i mineraleve, si kalciumi, bakri, kaliumi, mangani, hekuri, seleni dhe zinku. Ai përmban kalcium më shumë se qumështi i lopës. Me konsumin e 100 gramëve fiq të thatë do të merrni 640 mg kalium, 162 mg kalcium, 2.03 mg hekur dhe 232 mg kalium. Kaliumi është një komponent i rëndësishëm i qelizave dhe lëngjeve ...

Read more

Ngrirja e produkteve të qumështit

Edhe produktet e qumështit mund të ngrihen, dhe kryesisht të mos e ndryshojnë teksturën dhe shijen. Zbuloni se cilat janë truket për ngrirje të duhur të produkteve të qumështit. Në këtë mënyrë do ta zgjasni afatin e qumështit, djathit dhe produkteve të tjera, por disa prej tyre nuk ka kuptim të ngrihen, sepse pas shkrirjes nuk do ta kenë të njëjtën shije. Qumështi Ai reagon mjaft mirë ndaj ngrirjes. Atë mun ...

Read more

Si të vlerësojmë dhe ruajmë veten pas muajit Ramazan ?

Falënderimet i takojnë Allahut xhele shenuhu Zotit të botëve kurse salavatet dhe selamet qofshin mbi Muhamedin salallahu alejhi ue selem, pejgamberin më fisnik ndaj pejgamberëve tjerë dhe të të dërguarve tjerë, udhëheqësin e fytyrave të ndritura ditën e gjykimit, mbi shokët e tij dhe mbi gjithë ata që e ndjekin rrugën e tij deri në ditën e gjykimit, e në vijim: E lusim Allahun e madhëruar të na i pranon vep ...

Read more

Histori prekëse në Bajram

Djaloshi i vogël erdhi me vrap duke kërkuar nënën e tij.“Shokët e mi kanë blerë rroba të reja për Bajram! A mund ti kem edhe unë disa rroba të reja si ata?” “E ëma e mori në prehër dhe e ledhatoi. Për ta qetësuar të birin, ajo i premtoi atij se do të flasë me të atin, për t’ia bërë disi. Nëna e djaloshit, Fatima bint Abdul Malik, nuk ishte grua e zakonshme. Babai i saj, gjyshi dhe katër vëllezërit e saj kis ...

Read more

Ramazani muaj i ndryshimit – Analizë psikologjike

Dr. Salah Rashid Muaji i madhëruar i Ramazanit, konsiderohet ndryshe edhe si muaj i ndryshimit. Po çfarë ngjet me ne përgjatë një muaji agjërim? 1 – Riprogramim i përgjithshëm i trupit. Psikologët dhe studiuesit pohojnë se çfarëdo sjelljeje që përsëritet nga 6 deri 21 herë, mund të shkaktojë ndryshim rrënjësor në jetën e njeriut. Gjatë muajit të Ramazanit, myslimani agjëron 29-30 ditë, që do të thotë një nd ...

Read more

DOBITE MJEKESORE TE AGJERIMIT NE RAMAZAN DHE DALLIMI MES AGJERIMEVE TJERA ( II )

Pjesa kryesore e literaturës thekson se agjërimi i Ramazanit është i sigurtë për pjesën më të madhe të pacientëve me diabet me edukim të duhur dhe menaxhim diabetik. Shumica e NIDDM pacientë jo insulinë varës mund të agjërojnë në mënyre të sigurt gjatë Ramazanit. Pacientët me IDDM insulinë varës të rastit të cilët insistojnë ne agjërimin gjatë Ramazanit munden gjithashtu të agjërojnë nëse janë në menaxhim t ...

Read more

DOBITE MJEKESORE TE AGJERIMIT NE RAMAZAN DHE DALLIMI MES AGJERIMEVE TJERA (I)

Shumica e muslimanëve nuk agjërojnë duke shpresuar përfitimet shëndetësore, por  motiv i agjërimit të tyre është se ajo ka qenë e paracaktuar për ta në Kur'an nga ana e Allahut. Agjërimi në përgjithësi përdoret në mjekësi për arsye shëndetësore, duke përfshirë menaxhimin e peshës ,rregullimin e aparatit te tretjes dhe për uljen e lipideve(yndyrës). Ky agjërim dallon nga agjërimet tjera dhe dietat që bëhen p ...

Read more

A PRISHET AGJERIMI ME PRAKTIKIMIN E HIXHAMES?

Nxjerrja e gjakut me anë të hixhames! Dijetarët Islam në lidhje me daljen e gjakut nëpërmjet hixhames kanë dy mendime: Një grup prej tyre janë të mendimit se dalja e gjakut me anë të hixhames nuk e prish agjërimin; këtë mendim e kanë Hanefitë, Malikitë dhe Shafitë, këta janë argumentuar me hadithin e Ibnu Abasit se Profeti salallahu alejhi ue selem, ka bërë hixhame kur ka qenë agjërueshëm dhe me ihram" . Bu ...

Read more

A e prishë agjërimin dalja e gjakut nga hunda?

Nuk e prishë agjërimin dalja e gjakut nga hunda, edhe nëse është shumë,               sepse ajo nuk ndodhë me deshirë të njeriut. (Sheikh Ibn Uthejmini) Nëse gjaku arrinë barkun e njeriut, pa qëllim, nuk prishë agjërimin,                           sepse All-llahu subhanehu ue teala, thotë: “Allahu nuk e rëndon askënd mbi mundësitë që ai ka. Secili merr shpërblim për atë (të mirë) që ka fituar dhe (po kështu ...

Read more

© Copyright MjekuMusliman 1435/2014, All Rights Reserved

error: Tё gjitha tё drejtat autoriale i takojnё faqes\' \\\\\'MjekuMusiman\\\\\'. Pёr mё shumё kontakto: dr.abdurrezak@hotmail.com
Scroll to top