Home
Mjeku Musliman - Shpirti i shendoshë në trup të shendoshë
You Are Here: Home » Mëso Islamin (Page 2)

Nëse nuk jipen fitrat me kohë a pranohen si fitër, apo si lëmoshë e rëndomtë?

Pyetja: SELAM ALEJKUM Jetoj ne nje vend te huaj te evropes e me shqetson fakti se vitin e kaluar nuk kam pas mundesi me dhan vitrat me koh po i kam ruajtur parat dhe kur shkova per pushime ne Kosove ato para ja dhash nje te varfuri qe ishte edhe i semuar ne njetin e bere per vitra e po a shtu edhe kete vite nuk po kam mundesi se ketu ku jam nuk njoh shume njerez dhe nuk po di kujt te ja jap vitrat a bene me ...

Read more

Në fund të Ramazanin – Zeqati i fitrave (vitrave)

Një prej adhurimeve që ua detyroi Allahu muslimanëve në këtë muaj të bekuar është edhe nxjerrja e zeqatit të fitrave. Allahu këtë adhurim e ligjësoi për agjëruesin që të jetë pastrim i shpirtit nga mëkatet dhe të jetë pastrim i agjëruesit nga ajo që ia pakësoi sevapet e agjërimit si ofendimi, sharja, përgojimi, etj, dhe të jetë ndihmë për të varfrit dhe të mjerët. Nxjerrja e zeqatit të fitrave është paraqit ...

Read more

Agjërimi i gjashtë ditëve të shevalit

Allahu i Madhëruar e bëri detyrë për ata të cilët kanë besuar, agjërimin e muajit të Ramazanit, ndërsa i dërguari i Tij (alejhi selam) e bëri të lejuar agjërimin në muajin para tij, në muajin Shaban. Transmetohet se Aishja (radiallahu anha) ka thënë:“S’ka agjëruar profeti (alejhi selam) ndonjë muaj tjetër ashtu siç agjëronte në muajin Shaban. Ai e agjëronte krejtësisht këtë muaj përveç disa (pak) ditëve.” ( ...

Read more

Disa sunete të fiter Bajramit

-Tekbiret e Fitër Bajramit fillojnë qysh prej nates se saj dhe mbarojnë me faljen e namazit të Bajramit. Forma e tyre është: ”Allahu Ekber, Allahu Ekber, Allahu Ekber Kebira, Allahu Ekber, Allahu Ekber, La ilahe ilallah, Allahu Ekber ve Lil lahil-hamd. – Pastrimi për namazin e Bajramit, veshja e rrobave më të bukura dhe parfymosja. – Ngrënja e disa hurmave para se të dalim nga shtëpia për namazine Bajramit. ...

Read more

Histori prekëse në Bajram

Djaloshi i vogël erdhi me vrap duke kërkuar nënën e tij.“Shokët e mi kanë blerë rroba të reja për Bajram! A mund ti kem edhe unë disa rroba të reja si ata?” “E ëma e mori në prehër dhe e ledhatoi. Për ta qetësuar të birin, ajo i premtoi atij se do të flasë me të atin, për t’ia bërë disi. Nëna e djaloshit, Fatima bint Abdul Malik, nuk ishte grua e zakonshme. Babai i saj, gjyshi dhe katër vëllezërit e saj kis ...

Read more

Forma e faljes së namazit të Bajramit

Namazi i bajrameve përbëhet prej dy rekateve, të cilat dallojnë për nga forma nga mënyra e faljes nga namazet tjera. Namazi i bajrameve falet kështu: Bën nijet me zemër për ta falur namazin e Bajramit. Merr tekbirin fillestar duke thënë Allahu Ekber dhe njëkohësisht duke i ngritur duart në lartësi të supeve. Pas tekbirit fillestar i merr edhe tre (3) tekbire të tjera, duke thënë Allahu Ekber dhe njëkohësish ...

Read more

Ramazani muaj i ndryshimit – Analizë psikologjike

Dr. Salah Rashid Muaji i madhëruar i Ramazanit, konsiderohet ndryshe edhe si muaj i ndryshimit. Po çfarë ngjet me ne përgjatë një muaji agjërim? 1 – Riprogramim i përgjithshëm i trupit. Psikologët dhe studiuesit pohojnë se çfarëdo sjelljeje që përsëritet nga 6 deri 21 herë, mund të shkaktojë ndryshim rrënjësor në jetën e njeriut. Gjatë muajit të Ramazanit, myslimani agjëron 29-30 ditë, që do të thotë një nd ...

Read more

Agjëruesi i cili hyri në Xhenet para shehidit

Sahabiu i famshëm Talha ibn Ubejdullah r.a. transmeton se dy njerëz erdhën tek Pejgamberi, savs, dhe së bashku e pranuan Islamin … Pas pranimit të Islamit, njëri prej tyre ishte përpjekur më shumë se tjetri, kështu që kishte shkuar për të luftuar në rrugën e Allahut dhe kishte vdekur si dëshmor. Njeriu tjetër kishte jetuar edhe një vit pas vdekjes së shokut të tij, dhe pastaj edhe ai kishte vdekur. Sahabiu ...

Read more

Tre orët më të vlefshme në Ramazan

1. Ora e parë pas sabahut dhe pas lindjes së diellit Ka thënë imam Neveviu në librin e tij el-edhkar: Dije se periudha më e vlefshme për dhikr (gjatë ditës) është pas faljes së sabahut. Transmeton Enesi r.a se i Dërguari i Allahut alejhi salatu we selam ka thënë: Kush e fal namazin e sabahut me xhematë, pasatj qëndron në xhami deri sa të përfundojë dielli, duke përmendur Allahun, pastaj fal dy reqate – kjo ...

Read more

DOBITE MJEKESORE TE AGJERIMIT NE RAMAZAN DHE DALLIMI MES AGJERIMEVE TJERA ( II )

Pjesa kryesore e literaturës thekson se agjërimi i Ramazanit është i sigurtë për pjesën më të madhe të pacientëve me diabet me edukim të duhur dhe menaxhim diabetik. Shumica e NIDDM pacientë jo insulinë varës mund të agjërojnë në mënyre të sigurt gjatë Ramazanit. Pacientët me IDDM insulinë varës të rastit të cilët insistojnë ne agjërimin gjatë Ramazanit munden gjithashtu të agjërojnë nëse janë në menaxhim t ...

Read more

© Copyright MjekuMusliman 1435/2014, All Rights Reserved

error: Tё gjitha tё drejtat autoriale i takojnё faqes\' \\\\\'MjekuMusiman\\\\\'. Pёr mё shumё kontakto: dr.abdurrezak@hotmail.com
Scroll to top